I over et år efter en alvorlig trafikulykke havde 28-årige Charlotte Bjerg stadigvæk store psykiske problemer. Men ingen havde fortalt hende at hun havde ret til at få psykologhjælp betalt af forsikringen.
27 juni sidste år var Charlotte ude at køre på sit job som computersælger. På en landevej svingede en modkørende pludselig over i hendes vognbane og frontalt ind i hendes bil.
Bilen blev totaltskadet, og Charlotte fik en alvorlig piskesmældsskade i nakken. Men efter fem uger prøvede hun at gå på arbejde igen. Hun fik et kontorjob, da hun ikke længere turde køre bil. Men heller ikke det sidestillende arbejde kunne hun klare.
Hun havde stadig ondt i nakken, havde svært ved at koncentrere sig og forstyrrelser for øjnene, svimmelhed og kvalme. I nogle måneder var hun skiftevis på arbejde eller sygemeldt.Det endte med, at hun 27 marts i år måtte melde sig syg på ubestemt tid.
Arbejdsskadestyrelsen og hendes egen læge anbefalede, at hun fik hjælp hos en psykolog.
"Det var en utrolig lettelse, at der endelig var nogen som kunne fortælle mig, hvad jeg skulle gøre, og hvad jeg havde krav på," siger hun.
Men behandlingen har hjulpet hende så meget, at hun overvejer at fortsætte samtalerne for egen regning. " Allerede nu kan jeg mærke en stor ændring. Jeg var egentlig slet ikke klar over, hvor meget jeg havde brug for at tale med psykolog.
Men i længden er det ikke nok med venner og famlie. Jeg havde brug for en udenforstående at snakke med. Psykologen går ind og får løst op for en masse problemer.
Psykologen har hjulpet mig til at acceptere min situation, at jeg aldrig bliver den samme som før. De sidste par måneder har modnet mig meget. Jeg er ikke så aggressiv mere og er blevet bedre til at tackle problemer i det daglige," fortæller Charlotte Bjerg.
Alligevel mener Arbejdsskadestyrelsen, at hendes mén-grad kun er på otte procent - svarende til at miste et led på lillefingeren. Derfor har hun kun fået 29.000 kroner i erstatning.
Og modpartnes forsikringsselskab, Alm. Brand, opgjorde hendes svie og smerte og tabte arbejdsfortjeneste til sølle 2.500 kroner. Begge afgørelser er ved MegaSikrings hjælp blevet anket.
Forsikringen dækker både værkstedsregningen og tabt arbejdsfortjeneste. Men mange trafikofre får også en psykisk nedtur, der i nogle tilfælde bliver direkte invaliderende.
"Mange trafikofre er slet ikke klare over, at ulykken har ændret deres psyke. Men den nærmeste familie ved det. De kan godt mærke, at trafikofferet er blevet et andet menneske," siger cand. psych. Anette Blicher, privatpraktiserende psykolog.
Ofte er det familen, der skubber trafikofferet afsted til psykologen.
"Når man har været udsat for en alvorlig ulykke, så er man jo syg. Og så er det helt legalt at lægge sig i sengen og få medlidenhed fra andre. Men når et menneske har problemer, der ikke er blevet bearbejdet - utroskab, dårlig økonomi og andet - så er det nemt at blive fastlåst i sygdomsrollen.
Ubevidst kommer alt til at dreje sig om ulykken, der også får skylden for alle de andre problemer," siger Anette Blicher.
Selvom det sker sjældent, er der faktisk mulighed for at få forsikringen til at betale for psykologsamtaler umidelbart efter ulykken, forklarer Lars Wilfert fra MegaSikring, der rådgiver trafikofre.
Angstneuroser efter en trafikulykke kan i dag medføre en erstatning på op til 60.000 kroner. Erstatning udbetales af modpartnes ansvarsforsikring," siger Lars Wilfert. Dertil kommer, hvad man kan få fra en ulykkesforsikring," siger Lars Wilfert.
Men det sker alt for sjældent, fordi hverken læger eller jurister er opmærksomme på de psykiske skader," siger Lars Wilfert.
BT. 18/11-1996